Crema:
1/2 l lapte
3 linguri rase cu faina
1 pachet (250 g) unt
275 g zahar
1 lamaie
1 varf de lingurita sare
Foi:
500 g faina
100 g zahar
3 oua
6 linguri ulei
3 linguri lapte
praf de copt (pentru 500 g faina)
1 varf de cutit sare fina
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri zahar pudra
Prepararea retetei:
Faina se cerne si se amesteca praful de copt si sarea. Cu mixerul cu tel sau cu palete, amestecam laptele, ouale si zaharul, apoi adaugam uleiul. Se pune 3/4 din faina si se inglobeaza treptat in coca, pana cand devine consistenta si incepe sa se desprinda de masa si de pe palme.
Din coca rezultata se intind 3 foi. Fiecare foaie se aseaza in tava, pe hartie pergament, apoi se coace in cuptorul aragazului incalzit la 200°C, cu focul mic, in 6 - 10 minute. Dupa primele 5 - 6 minute este bine sa urmarim foile, sa nu se arda. Cand s-au albit inseamna ca sunt coapte, nu este necesar sa se rumeneasca.
Crema de alba ca zapada se pregateste cel mai repede in felul urmator: amestecam 1/2 pahar de lapte cu faina, sa nu aiba cocoloase, iar restul laptelui il punem pe foc. Cand laptele fierbe, adaugam faina dizolvata in lapte, simultan amestecand repede cu paleta sau telul. Continuam sa amestecam in timp ce tinem laptele pe foc, pentru a nu se face cocoloase, insistand la fund deoarece se prinde foarte repede. Dupa ce incepe sa clocoteasca se mai tine 2 - 3 minute pe foc, apoi se pune la racit.
Cand s-a racit la temperatura camerei, utilizam din nou mixerul pentru a amesteca untul si zaharul. Pentru a fi siguri ca zaharul se dizolva, putem freca intai zaharul cu unt sau putem folosi zahar pudra. La crema de alba ca zapada se adauga suc de lamaie si coaja rasa de la 1/2 de lamaie. Impartim crema de alba ca zapada in 2 parti egale.
Se pregateste tava in care am copt foile prajiturii alba ca zapada: daca este o tava smaltuita se spala si se lasa sa se usuce, daca nu este smaltuita se imbraca in pergament sau in folie de plastic. Se aseaza prima foaie a prajiturii alba ca zapada, se intinde jumatate din crema. Se repeta cu a doua foaie si restul cremei, apoi se pune ultima foaie. Se acopera cu o foaie de hartie si un tocator pe care asezam o sticla de 2 l sau alta greutate. Se lasa prajitura alba ca zapada pana a doua zi sau chiar mai mult, pentru ca foile sa absoarba umezeala din crema. Apoi, se rasuceste tava cu tot cu tocatorul de lemn astfel incat tava sa ajunga deasupra, si se ridica, lasand prajitura sa stea pe tocator.
Se rasnesc 4 linguri de zahar cu 2 pliculete de zahar vanilat, se rastoarna in sita de ceai si se pudreaza prajitura alba ca zapada.
Comments
0 Response to 'Prajitura Alba ca zapada'
Trimiteți un comentariu